Global Experience Certificate

Omdat de wereld in hoog tempo globaliseert, vindt de opleiding het belangrijk dat haar studenten internationale ervaringen opdoen. BMW studenten die meerdere internationale activiteiten ondernemen, kunnen dan ook in aanmerking komen voor het BMW Global Experience Certificate (GEC).

We willen benadrukken dat het certificaat niet verplicht is. Het certificaat dient enkel als stimulans en beloning voor studenten die hun interculturele vaardigheden verbreden.

Wil je in aanmerking komen voor het Global Experience Certificate? Schrijf je dan via Osiris in voor het certificaat via de cursuscode BMWE0002.

Spelregels:

  • Je moet minimaal drie internationale activiteiten hebben volbracht, waarvan minimaal één activiteit in het buitenland. Gezien het internationale karakter van de Utrecht Summer School telt deelname hieraan ook als een buitenlandervaring.
  • Voor alle activiteiten geldt dat je een reflectieverslag moeten schrijven (zie format).
  • Voor een aantal activiteiten geldt aanvullende eisen. Deze staan duidelijk vermeld bij de activiteit zelf. Wanneer je op exchange gaat moet je een verwachtings- én reflectieverslag schrijven (zie formats). Indien je een certificaat van deelname van een activiteit hebt ontvangen, lever deze dan ook in.
  • We staan open voor eventuele alternatieve activiteiten. Neem hiervoor contact op met het International Office via international.office@umcutrecht.nl

Formats verslagen:

GEC - format verwachtingsverslag exchange.docx14.17 KB

GEC - format reflectieverslag exchange.docx14.32 KB

GEC - format reflectieverslag overige activiteiten.docx14.27 KB

Hieronder vind je welke mogelijkheden er zijn om een internationale ervaring in Nederland op te doen.

Deelname aan het buddyprogramma van Mebiose

Wanneer er uitwisselingsstudenten naar Utrecht komen om BMW vakken te volgen, is het belangrijk dat ze goed worden opgevangen en dat ze integreren in het universitaire leven in Utrecht. De opleiding heeft daarom samen met studievereniging M.B.V. Mebiose een buddyprogramma ontwikkeld. Iedere internationale student wordt gekoppeld aan een Nederlandstalige buddy die bij voorkeur een soortgelijk vakkenpakket volgt.

Eerste aanspreekpunt

Als buddy ben je het eerste aanspreekpunt voor jouw exchangebuddy. Je buddy kan bij jou terecht met vragen over de studie, maar ook over het sociale leven in Utrecht. Vragen die je niet kan of wil beantwoorden (visaprocedure, persoonlijke kwesties) mag je doorzetten naar het International Office. Als buddy word je uitgenodigd om samen met de andere buddy’s en exchangestudenten naar de welkomstactiviteit te komen. Je verzorgt een (korte) rondleiding door de gebouwen waar BMW onderwijs is (UMC Utrecht, Koningsbergergebouw, etc.). Zo laat je hem/haar onder andere de collegezalen, computerzalen, laboratoria en het MiCaffè, de Kroonluchter en de Brink zien. Ook neem je samen met je buddy deel aan een activiteit halverwege de exchangeperiode.

Interculturele ervaring

Waarom is het leuk om buddy te zijn? Je kan op deze manier makkelijk met mensen van verschillende landen omgaan en andere culturen op die manier leren kennen. Ook kan je wellicht contacten opdoen uit landen waar je zelf naartoe wilt om vakken te volgen.

Lijkt het je leuk om buddy te zijn? Je kan je aanmelden door een mail te sturen naar mebiose@umcutrecht.nl.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over je ervaring inleveren.

Deelname aan het buddyprogramma van InclUUsion of BuddyGoDutch

Naast het buddyprogramma van BMW worden er ook andere buddyprogramma’s georganiseerd zoals het programma van InclUUsion of BuddyGoDutch

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over je ervaring inleveren.

Deelname aan een taalcursus 

Om je in het buitenland verstaanbaar te maken, is het beheersen van een andere taal natuurlijk een pre. Deelname aan een taalcursus wordt gehonoreerd op het Global Experience Certificate. Wist je dat Universiteit Utrecht studenten 25 procent korting krijgen als zij een taalcursus volgen bij Babel Talen? Meer informatie vind je hier.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de taalcursus én een certificate of attendance inleveren.

Deelname aan de Global Health cursus 

Iedere tweede woensdag van de maand biedt de faculteit Geneeskunde de extracurriculaire avondcursus Global Health & Tropical Medicine aan. Deelname aan deze cursus is gratis en je kan op ieder moment van het jaar instromen. Wil je maar één of een paar avonden van deze cursus bijwonen? Dat kan ook, maar dan telt deze activiteit niet mee voor het Global Experience Certificate.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de cursus én een certificate of attendance inleveren.

Deelname aan UU cursus Intercultural Learning 

Ga je binnenkort naar het buitenland?  Zorg dan dat je goed voorbereid op reis gaat en neem deel aan de UU cursus Intercultural Learning. Deze cursus biedt je inzicht in interculturele communicatie en maakt je bewust van de leerprocessen die een rol spelen bij je buitenlandverblijf. Je leert op je ervaringen te reflecteren, je (interculturele) vaardigheden te identificeren en deze in te zetten op de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld in sollicitaties.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de cursus én een certificate of attendance inleveren.

 

Hieronder vind je welke mogelijkheden er zijn om een internationale ervaring in het buitenland op te doen.

Exchange

De bacheloropleiding Biomedische wetenschappen moedigt studenten aan om een onderdeel van de studie in het buitenland te ondernemen. Biomedische wetenschappen is geen studie die stopt bij de grenzen en bovendien maak je kennis met een ander land, een andere taal en een andere cultuur terwijl je in het buitenland studeert. Je moet alles in je eentje doen en regelen en hier leer je van en word je zelfstandig van. Het is daarom enorm waardevol voor je persoonlijke ontwikkeling.

Wil jij voor een semester naar het buitenland? Klik dan hier voor meer informatie.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate, moet je deelnemen aan de BMW Going Abroad meeting (vooraf), een verwachtingsverslag schrijven (vooraf) en een reflectieverslag schrijven (achteraf).

Er is een BMW beurs beschikbaar voor studenten die naar het buitenland gaan.

Deelname aan de buitenlandse reis van Mebiose

Iedere twee jaar (voorjaar 2021) wordt er een educatieve buitenlandse reis georganiseerd vanuit de studievereniging Mebiose. Deze reis is voor masterstudenten van de GSLS en een aantal derdejaars bachelorstudenten van Biomedische wetenschappen. Het doel van deze reis is om in aanraking te komen met buitenlandse bedrijven en instituten die de studenten gaan onderwijzen over een aan het thema gerelateerd onderwerp. Ook zijn er natuurlijk activiteiten om de stad en elkaar beter te leren kennen. Houd de website van Mebiose in de gaten voor meer informatie.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de buitenlandse reis inleveren.​

Deelname aan een zomercursus van de Utrecht Summer School

De Utrecht Summer School biedt jaarlijks meer dan 200 zomercursussen aan en trekt hiermee ruim 4000 studenten aan uit meer dan 120 verschillende landen naar Utrecht. Deelname aan een van de cursussen resulteert dan ook in een echte internationale ervaring. Om deze reden wordt deelname aan de Utrecht Summer School dan ook meegeteld als een buitenlandervaring voor het Internationaliseringscertificaat. Het cursusaanbod van de Utrecht Summer School vind je hier: www.utrechtsummerschool.nl/courses.

Deelname aan de Utrecht Summer School is niet gratis voor UU studenten. Om een internationale ervaring te stimuleren maakt de opleiding Biomedische Wetenschappen ook dit jaar beurzen beschikbaar voor BMW studenten die deelnemen aan de summer school.  In totaal zijn er 10 beurzen ter waarde van €250,- beschikbaar voor studenten die willen deelnemen aan een Nederlandse summer school. Meer informatie over deze beurs en hoe je die moet aanvragen vind je hier.

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de Summer School en een certificate of attendance inleveren.​

Deelname aan de zomercursus bij een buitenlandse Summer School

Je kan natuurlijk ook deelnemen aan een buitenlandse summer school. Utrecht Summer School heeft met een aantal universiteiten in de wereld een uitwisselingsprogramma opgesteld. Alleen studenten vanuit Universiteit Utrecht mogen zich opgeven voor dit programma. Als je wordt geselecteerd voor één van deze uitwisselingsprogramma’s, dan hoef je geen cursusgeld te betalen. Andere kosten zoals huisvesting, reiskosten, visa, administration fee, etc. zijn wel voor je eigen rekening. Hier vind je meer informatie over de verschillende exchangeprogramma’s.

Je kan ook zelf op zoek gaan naar een summer school die aansluit bij je wensen. De website https://www.summerschoolsineurope.eu/ geeft je een goed overzicht van summer schools die in Europa te vinden zijn.

Deelname aan een buitenlandse summer school is niet gratis. Om een internationale ervaring te stimuleren maakt de opleiding Biomedische wetenschappen ook dit jaar beurzen beschikbaar voor studenten die deelnemen aan een summer school.  In totaal zijn er 10 beurzen ter waarde van €500,- voor deelname aan een buitenlandse summer school. Meer informatie over deze beurs en hoe je die moet aanvragen vind je hier

Om dit mee te laten tellen voor het Global Experience Certificate moet je een reflectieverslag over de Summer School en een certificate of attendance inleveren.​